A 09 februari 2016

Tot ziens VAR, hallo VBO!

Er werd al een tijdje over gepraat, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat verdwijnen. Op 2 februari is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Met de komst van deze wet verdwijnt de VAR per 1 mei 2016.
 

De VAR wordt vervangen door vooraf beoordeelde overeenkomsten (VBO). Dit zijn overeenkomsten die zijn opgesteld of beoordeeld door de Belastingdienst. Met deze overeenkomsten hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers vooraf zekerheid over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Je bent niet verplicht om de overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld te gebruiken. Doe je dit wel, dan weet je als opdrachtgever vooraf zeker dat je geen loonheffingen in hoeft te houden en te betalen.
 

Nu komt het vaak voor dat opdrachtnemers op papier werken als zzp’er, maar dat er eigenlijk gewoon sprake is van een dienstverband. We noemen dit ook wel schijnzelfstandigheid. Het doel van de wet DBA is om de verantwoordelijkheden van de opdrachtnemer en de opdrachtgever bij het beoordelen van hun arbeidsrelatie beter in balans te brengen, waardoor er minder kans is op schijnzelfstandigheid.